8 Βήματα για να επιλύσεις μια διαφωνία ή σύγκρουση

oti prospertnoume xanaerxete oti xepernoume ine anamnisi

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο στο εργασιακό περιβάλλον αλλά και στο οικογενειακό.
Έτσι ακολουθώντας τα πιο κάτω βήματα θα είστε σε θέση να βρίσκετε λύσεις και όχι προβλήματα.

(1) Ηρέμησε:

Είναι δύσκολο αλλά είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για να μπορείς να διαχειριστείς τον εαυτό σου. Αν δεν μπορείς να διαχειριστείς τον εαυτό σου, τότε δεν μπορείς κανένα.

Βρες τι είναι εκείνο, που την συγκεκριμένη στιγμή θα σε αποστασιοποιήσει και θα σε  ηρεμήσει. Στον κάθε άνθρωπο είναι διαφορετικό.  Ψάξε μέσα σου και βρες το.

(2) Δώσε χρόνο στο άλλο άτομο:

Ένα άτομο το οποίο είναι θυμωμένο, νιώθει αδικία! Είναι συναισθηματικά φορτισμένο, και απλά θέλει να τα πει κάπου.

Έτσι είναι πολύ σημαντικό να αφήσετε χώρο και χρόνο στο άλλο άτομο να νιώσει ότι νοιάζεστε για αυτά που νιώθει. Αν δεν το κάνετε αυτό, τότε είναι σαν να πυροδοτείτε ακόμη περισσότερο τον θυμό του.

Έτσι αφού ξεφουσκώσει συναισθηματικά τότε μπορείτε να πάτε στο επόμενο βήμα.

(3) Ανακάλυψε ποιό ακριβώς είναι το θέμα της σύγκρουσης:

Πολλές φορές έχουμε κάποιο θέμα με το άτομο και όχι με το θέμα που έχει προκύψει. Καλό είναι να ρωτήσετε τον εαυτό σας ποιο είναι πραγματικά το θέμα.

Είναι πολύ σημαντικό να ακούσουμε όλες τις πλευρές για να μπορέσουμε να βγάλουμε ένα σωστό συμπέρασμα.

Αν η σύγκρουση είναι με άλλα άτομα και εσείς ο μεσολαβητής, τότε να κάνετε 2 συναντήσεις ξεχωριστές και ακόμη μια μαζί με τα άτομα αυτά. Με αυτόν τον τρόπο θα ανακαλύψετε αν κάποιος λέει ψέματα.

(4) Κατανόησε πραγματικά:

Δεν χρειάζεται να συμφωνήσεις αλλά να κατανοήσεις. Είναι πολύ διαφορετικό. Σε όλους μας αρέσει να νιώθουμε ότι μας καταλαβαίνουν. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι εάν  δεν μπεις στην θέση του άλλου ατόμου να κατανοήσεις το πώς νιώθει τότε δεν θα διαχειριστείς αποτελεσματικά την σύγκρουση. Δείξε ενσυναίσθηση!!!

(5) Σκέψου: Τι θες να πετύχεις/αλλάξεις και βρες εναλλακτικές

Αφού έχεις κατανοήσει τι πραγματικά έχει συμβεί είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις τι θες να πετύχεις/αλλάξεις μέσα από την διαχείριση. Έτσι βασισμένοι πάνω στο στόχο μας μπορούμε να βρούμε εναλλακτικές για το πώς μπορούμε να το πετύχουμε. Καλό είναι να ζητήσετε την γνώμη των ατόμων που εμπλέκονται σε αυτή την σύγκρουση, έτσι θα είναι πιο πρόθυμοι να κάνουν έστω και το ελάχιστο για την σύγκρουση.

(6) Προσδιόρισε Δράσεις:

Αφού έχετε υλοποιήσει το «#5» είναι απαραίτητο να προσδιοριστούν τουλάχιστον κάποιες δράσεις και από τις 2 πλευρές. Αν το αφήσεις στην κρίση του κάθε ανθρώπου τότε δεν θα μπουν στην διαδικασία να το κάνουν.

(7) Διαγράψτε τον εγωισμό:

Ο εγωισμός είναι πανίσχυρο πράγμα!!! Για να λυθεί η οποιαδήποτε σύγκρουση και διαφωνία είναι απαραίτητο να διαγραφεί ο υπέρμετρος εγωισμός που έχουμε εμείς ή τα άλλα άτομα που εμπλέκονται. Μόνο έτσι μπορείς να βρίσκεις λύσεις και όχι προβλήματα.

(8) Αξιολόγησε το αποτέλεσμα:

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό είναι να αξιολογήσεις το αποτέλεσμα της διαχείρισης διαφωνίας/σύγκρουσης για να δεις τι πήγε καλά και τι όχι.

Είμαστε άνθρωποι, και δεν είμαστε τέλειοι!!!!!

Αξιολόγησε και κάνε διορθωτικές ενέργειες.

Ο θυμός και ο εκνευρισμός ένα συναίσθημα!!! Και όλα τα συναισθήματα θέλουν τον τρόπο τους. Αλλά μόλις ανακαλύψεις αυτόν τον τρόπο θα είσαι σε προνομιούχα θέση!

Το σημαντικό είναι να ξεπερνούμε οτιδήποτε έχει συμβεί και όχι να το προσπερνούμε.

Ότι προσπερνάς ξαναέρχεται αλλά ότι ξεπερνάς γίνεται παρελθόν.

Δείτε εδώ το σχετικό σεμινάριο.


Christofi Vasiliki
Communication, Soft Skills and PR Specialist – Trainer and Coach
Conicon Ltd

Survey

Do you feel that communication is a two-way process in your organization?

View Results

Loading ... Loading ...

Πως μπορούμε να Συμβάλλουμε;

Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για εσάς ή την επιχείρηση σας

Testimonials

Ενδιαφέρον σεμινάριο! Πιστεύω πως οι σημειώσεις που μας δόθηκαν και οι γνώσεις που απέκτησα από την εκπαιδεύτρια θα μου φανούν πάρα πολύ χρήσιμες και θα τα εφαρμόσω άμεσα! Μάθαμε πώς να εκφραζόμαστε καλύτερα στον γραπτό λόγο.
Νικολέττα Έλληνα, Phedias Papanicolaou Insurance Agents Ltd