Επαγγελματική Συμπεριφορά – Τι είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει

Η επαγγελματική συμπεριφορά είναι μια έννοια παρεξηγημένη στο μυαλό μας. Υπάρχουν στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητο να περιλαμβάνονται αλλά και να επικοινωνούνται.

Ολοένα και περισσότεροι οργανισμοί / εταιρείες δίνουν περισσότερη σημασία σε αυτό τον τομέα καθώς καθορίζει τον τρόπο που αλληλοεπιδρούν τα άτομα με πελάτες, συνεργάτες και συναδέλφους.

Τι είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει η επαγγελματική συμπεριφορά:

1) Ευγένεια και θετική επικοινωνία (λεξιλόγιο): Η ευγένεια είναι μια λέξη παρεξηγημένη, δεν είναι μόνο οι λέξεις αλλά και το συναίσθημα που βγάζεις μαζί με τις λέξεις. Ευγένεια είναι η πρακτική εφαρμογή των τρόπων που έχουμε μάθει, οπότε χρησιμοποίησε την ευγένεια που θα ήθελες να σου δίνουν. Θετική επικοινωνία είναι οι λέξεις οι οποίες χρησιμοποιείς σε συνδυασμό με την ευγένεια και δημιουργούν θετικά συναισθήματα στον άλλο και όχι αρνητικά.

2) Επικοινωνία – Χωρίς Κουτσομπολιά: Τα κουτσομπολιά είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο, ανεξαρτήτως μεγέθους του οργανισμού (όσο πιο πολλά άτομα υπάρχουν τόσο πιο πολλά είναι). Τι μπορείς να κάνεις εσύ από την πλευρά σου; Να μην είσαι μέρος αυτών όταν αρχίζουν τα κουτσομπολιά και είσαι παρών να φεύγεις. Αν ένα άτομο έρθει να σου πει κάτι για κάποιον άλλο να πεις ευγενικά «ότι δεν είναι στην δεοντολογία σου να αναφέρεσαι για άλλα άτομα» ή «ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει, και δεν με αφορά»

3) Αστεία (ανέκδοτα) χωρίς να είναι «βρώμικα» ή να περιέχουν σεξουαλικό περιεχόμενο: Μπορεί στην προσωπική σου ζωή να σου αρέσουν πολύ! Αλλά μέσα σε ένα εργασιακό περιβάλλον είναι απαραίτητο να έχουμε όρια και να μην προσβάλλουμε ή να κάνουμε άτομα να νιώθουν άβολα. Βρες κάτι το οποίο να είναι σε πλαίσια για να επικοινωνήσεις.

4) Επαγγελματική Εμφάνιση / Προσωπική Υγιεινή: Η επαγγελματική εμφάνιση τις περισσότερες φορές καθορίζεται από την εκάστοτε εταιρεία, αλλά δεν είναι συγκεκριμένη, οπότε εκεί αρχίσουν οι παρεξηγήσεις. Καλό είναι να ορίζεται τι σημαίνει προκλητικό / επαγγελματικό για την κάθε εταιρεία και να είναι πολύ συγκεκριμένο. Μαζί με την εμφάνιση είναι και η προσωπική υγιεινή, όπως μυρωδιές, αποσμητικό, άρωμα,  καθαρά μαλλιά, δόντια, περιποιημένα για τους άνδρες γένια, μαλλιά.

5) Συναίσθημα – όχι ακραίες – συμπεριφορές: Είναι καλό να έχουμε συναισθήματα αλλά όχι να είναι ακραία. Να είμαστε σε θέση να τα διαχειριζόμαστε. Π.χ να μην φωνάζουμε όταν θυμώνουμε, να μην γελάμε τόσο δυνατά, να μην εστιάζουμε στο δράμα. Η ισορροπία είναι ότι καλύτερο!

6) Τήρηση των δεσμεύσεων: Όταν δεσμεύεσαι για κάτι να το τηρείς, να μην το αναβάλλεις και μετά να αποφεύγεις την ευθύνη. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια της επαγγελματικής συμπεριφοράς. Αν δεν μπορείς να τηρήσεις την δέσμευση σου τότε ανάφερε το ή μην το αναλάβεις καθόλου.

Τα πιο πάνω είναι κάποια βασικά στοιχεία της επαγγελματικής μας συμπεριφοράς.  Όλοι μπορούμε να βελτιωθούμε και να γίνουμε άψογοι επαγγελματίες.

 Δείτε σχετικό σεμινάριο: Επαγγελματική Συμπεριφορά: Πως την Διαμορφώνουμε και την Επικοινωνούμε – Professional Βehaviour Conduct

Vasiliki Christofi
Communication, Soft Skills and PR Specialist – Trainer and Coach
Conicon Ltd

Survey

What is your Work most important Motivator?

View Results

Loading ... Loading ...

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΜΕ ;

Για να συζητήσουμε για το πώς μπορεί η ομάδα μας να συμβάλει να επιτύχει η επιχείρηση σας τα επιθυμητά αποτελέσματα , παρακαλώΕπικοινωνήστε μαζί μας ►

ΓΝΩΜΕΣ ΠΕΛΑΤΩΝ

Ήταν ένα πολύ χρήσιμο σεμινάριο και ένιωσα χαρούμενη που συμμετείχαμε ως εταιρεία. Πήραμε νέες ιδέες και μεθόδους που θα χρησιμοποιήσουμε για τη βελτίωση της δουλειάς μας και της εταιρείας. Ο εκπαιδευτής ήταν εξαιρετικός, όλα τα παραδείγματα που παρουσίασε ήταν πολύ κατανοητά.
Elia Charalambous, Annitak Ltd

Photo Gallery

Attend one of our seminars!

Έργα Συμβουλευτικής Πελατών

Conicon Client Story - Business Process Optimization