fbpx

Επιστροφή στην Δουλειά! 5 Συμβουλές για να μην σε καταβάλει το Άγχος

Copy of Copy of Copy of Copy of Copy of Copy of The Portal Sprinter 1

#facts: Γεγονότα στον εργασιακό χώρο που μπορείς να αλλάξεις και δεν μπορείς να αλλάξεις:

Τι δεν μπορούμε να αλλάξουμε: Πίεση, χρονοδιαγράμματα, συμπεριφορά άλλων ατόμων (πελατών, συνεργατών και συναδέλφων)

Τι μπορούμε να αλλάξουμε: Τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε και διαχειριζόμαστε διάφορα γεγονότα (πίεση, άγχος, συμπεριφορές)

Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι  σχεδόν όλα τα άτομα που δουλεύουν σε ένα χώρο εργασίας μπορούν να επηρεαστούν από του παράγοντες που δημιουργούν το άγχος εκτός και αν αδιαφορούν για την εργασία τους ή έμαθαν να το διαχειρίζονται.

Το ανεξέλεγκτο άγχος όμως σε οδηγεί σε λάθος επιλογές για την υγεία σου (έρευνα από τον Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου) για αυτό τον λόγο πιο κάτω θα μοιραστώ μαζί σας τι μπορείτε να κάνετε για να μην σας καταβάλει το άγχος:

 

#1. Δες το άγχος από την άλλη πλευρά (αναθεώρησε τον τρόπο που το βλέπεις)

Οτιδήποτε θεωρούμε δεδομένο, παύει να μας απασχολεί ! Και σίγουρα κάποια πράγματα δεν αλλάζουν- αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι το πως τα βλέπεις εσύ !

Σταμάτα να δίνεις σημασία σε μικρά πράγματα που δεν αλλάζουν και δώσε βαρύτητα στα σημαντικά.

Συμβουλή: Κατέγραψε 3 ασήμαντα πράγματα που δίνει σημασία και δεν αξίζουν – μόλις τα διαβάσεις θα είσαι πανέτοιμος/η να μην ξαναδώσεις σημασία

Ήρθε η στιγμή να αντιμετωπίσεις το άγχος σου και να ανακαλύψεις τι είναι εκείνο που το προκαλεί (άτομα, συγκεκριμένες ενέργειες ή όλα).

 

#2. Βάλε το διάλλειμα στο Πρόγραμμα σου

Συνηθώς κάνουμε πρόγραμμα για όλα τα σημαντικά και ασήμαντα πράγματα αλλά, αυτό που ξεχνούν οι περισσότεροι είναι να βάλουν συγκεκριμένα μικρά διαλλείματα στο πρόγραμμα τους.

Ακόμη και σε μία πολύ πιεστική μέρα είναι σημαντικό να βάλεις μικρά 5 λεπτά διαλλείματα , καθώς αυτό θα σε αναζωογονήσει και παράλληλα θα σε κάνει να νιώσεις σημαντικός/η καθώς δίνεις προτεραιότητα στην ψυχική σου υγεία.

Συμβουλή: Δοκίμασε το 1 εβδομάδα , και τότε θα γίνεις οπαδός αυτής της τακτικής!

 

#3. Θέσε Όρια:

Στον σημερινό κόσμο της Ψηφιακής τεχνολογίας είμαστε διαθέσιμοι 24/7 σε οποιονδήποτε και οποτεδήποτε. Αυτό όμως προκαλεί άγχος και πίεση καθώς μπορεί οποιοσδήποτε να ορίσει, διακόψει και επαναπροσδιορίσει το πρόγραμμα σου.

Το να ορίσεις όρια για το πότε θα βλέπεις/ απαντήσεις τα emails σου ή για το πότε θα ασχολείσαι ι με τα κοινωνικά δίκτυα θα σου εξοικονομήσει χρόνο και θα μειώσει τα επίπεδα τους στρες.

Συμβουλή: Όρισε για το πότε θα βλέπεις τα emails  σου ειδικά τις ώρες εκτός δουλειάς και πόση ώρα θα είσαι στα κοινωνικά δίκτυα.

 

#4. Κάνε συνήθεια σου τις  κάποιες Τεχνικές Χαλάρωσης για τις στιγμές που νιώθεις πνιγμένος/η

Είναι κάποιες στιγμές που κάποια άτομα νιώθουν ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν λόγω πίεσης ή λόγω των πραγμάτων που σκέφτονται. Το πιο εύκολο είναι να σηκωθείς από την καρέκλα που είσαι και να περπατήσεις λίγο ή να χαλαρώσεις των ώμων σου

Ο Διαλογισμός είναι μια τεχνική χαλάρωσης που στην ουσία χρειάζεται να εστιάσεις για 2 λεπτά σε ένα αντικείμενο (εύκολο για οποιοδήποτε άτομο). Είναι ο εύκολος τρόπος να αποσυνδεθείς από τον παρόν και να εστιάσεις στον εαυτό σου.

Άλλη μια τεχνική χαλάρωσης είναι να μετατρέπεις την αρνητική σου σκέψη σε θετική!

Συμβουλή: Δοκίμασε 3 φορές την ημέρα να κάνεις τεχνικές χαλάρωσης για να μειώσεις τις στιγμές πίεσης.

 

#5. Συμπεριέλαβε την Δημιουργικότητα στην εργασία σου

Περικύκλωσε τον εαυτό σου με πράγματα που σε εμπνέουν και αυτό μπορεί να είναι άτομα, φωτογραφίες, posters ή ακόμη και διακόσμηση του γραφείου.

Βρες τι είναι εκείνο που σε εμπνέει και δώσε έμφαση, με αυτόν τον τρόπο θα μειώσεις την αρνητική ενέργεια η οποία είναι θεμέλιος λίθος για το άγχος.

Συμβουλή: Γράψε τι συναισθήματα σου μεταφέρει ο εργασιακός σου χώρος και προσπάθησε να συμπεριλάβεις λίγη δημιουργικότητα για να τα αλλάξεις !

 

Μπορείτε τις πιο πάνω συμβουλές να τις δείτε σαν παιχνίδι – δείτε εάν μπορούν να έχουν αποτέλεσμα, καλό θα ήταν να το  κάνετε το μαζί με ένα άλλο άτομο  – Αυτό θα συντελέσει και στην αύξηση της δημιουργικότητας σας

Εάν θέλετε περισσότερες πρακτικές συμβουλές για το πως μπορείτε να διαχειριστείτε το άγχος και την πίεση σας τότε το σεμινάριο 10 Πρακτικοί Τρόποι για να Απελευθερωθείτε από το Άγχος  είναι το ιδανικό για εσάς.

Christofi Vasiliki
Communication, Soft Skills
NAMA Certified Anger Management Specialist, 
PR Specialist
Trainer and Coach

Survey

Do you feel that communication is a two-way process in your organization?

View Results

Loading ... Loading ...

Πως μπορούμε να Συμβάλλουμε;

Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για εσάς ή την επιχείρηση σας

Testimonials

Το σεμινάριο ήταν πολύ ενδιαφέρον και ξεκούραστο! Μας βοήθησε να αποκομίσουμε σημαντικές γνώσεις, πληροφορίες και δεξιότητες!  
Μυρώ Πούη, Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας