Οικονομική Κρίση: Τι Μπορούμε να κάνουμε με Τόλμη και Αλλαγή Τρόπου Σκέψης – Μέσα απο τα ματια του καλού φίλου και συνεργάτη Άριστου Αριστοτέλους , Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της A. Aristotelous Construction Ltd

«Το πιο επικίνδυνο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να προσπαθείς να κάνεις συνεχώς τα ίδια πράγματα με τον ίδιο τρόπο που τα έκανες πάντοτε».

Πραγματικά εάν συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε με τον ίδιο τρόπο που ενεργούσαμε μέχρι σήμερα, τότε σίγουρα ότι και αν πετύχουμε, στο τέλος θα επιστρέψουμε στο ίδιο αποτέλεσμα που είμαστε σήμερα (στην πτώχευση της ίδιας της ζωής μας) και έτσι ενώ σήμερα μας φταίνε οι Γερμανοί, η Ευρώπη, η Ρωσία, οι Τραπεζίτες, οι Πολιτικοί, η Κυβέρνηση ίσως αύριο θα μας φταίξουν κάποιοι άλλοι, απλά με διαφορετική ονομασία. Εμείς πάντως δεν θα φταίμε σε τίποτα!

Παρά όμως να αναπτύσσουμε όλοι τι έπρεπε να κάνουμε για να μην φτάσουμε εδώ που φτάσαμε και να αρχίζουμε να κρεμάσουμε οποιονδήποτε αναφέρεται στους υπεύθυνους για αυτή την κατάσταση (τραγωδία), θεωρώ πιο σωστό να αφήσουμε την δικαιοσύνη να χαράξει τον δρόμο που θα φέρει την δικαίωση και όλοι οι υπόλοιποι ας στρωθούμε στην δουλειά.

Όλοι οι υπολογισμοί, στατιστικές ειδικών επιστημόνων, το κράτος, οι σύνδεσμοι των εργοδοτών, οι συντεχνίες συμφωνούν μόνο σε ένα γεγονός. Η ανεργία θα αυξηθεί σε ανησυχητικά επίπεδα ίσως και μέχρι ποσοστού άνω του 25%, φτάνοντας σε αριθμούς 100,000 και άνω. Πριν λίγες μέρες αναφέρθηκε μέχρι τέλος2013 110.000!!! εφιαλτικοί αριθμοί που όμως συμφωνούν όλοι. Ταυτόχρονα στην σκέψη με ποιο τρόπο θα συντηρούμε το υπάρχον προσωπικό που εργάζεται, δηλαδή τουλάχιστον εάν μπορούμε να σταθεροποιήσουμε την ανεργία ή μέχρι ποιού αριθμού θα παραμείνει σταθερός δεν τοποθετείται κανείς.

Διαχωρίζω τις επιχειρήσεις που βρίσκονται μετά τις 15/03/2013 για καλύτερη αναφορά.

Α’ ΟΜΑΔΑ

Επιχειρήσεις που έχουν σταματήσει τις εργασίες τους και είναι αδύνατο να επαναρχίσουν. Σε αυτή την ομάδα δυστυχώς όλοι οι εργαζόμενοι άμεσα περνούν στην ανεργία.

Β’ ΟΜΑΔΑ

Επιχειρήσεις που έχουν αρχίσει να εργάζονται αλλά λόγω των γεγονότων μειώνουν το προσωπικό τους και πολλά άλλα που αφορούν το εργατικό κόστος. Μέχρι 50% καταλήγουν στην ανεργία.

Γ’ ΟΜΑΔΑ

Επιχειρήσεις που έχουν αρχίσει να εργάζονται αλλά λόγω των γεγονότων μειώνουν το εργατικό κόστος και σχεδόν διατηρούν το προσωπικό τους. Μέχρι 15% καταλήγουν στην ανεργία.

 

Δ’ ΟΜΑΔΑ

Σε αυτή την ομάδα τοποθετώ τους δημόσιους υπάλληλους, τους ημικρατικούς, τους τραπεζίτες. Προς το παρόν μειώνονται μόνο ελάχιστα οι μισθοί τους. Υπολογίζω θα καταλήξουν στους ανέργους σύντομα ένας μεγάλος αριθμός.

Σύμφωνα με τις πιο πάνω ομάδες και τα όσα εξαγγέλλονται θα έχουμε ανέργους:

  1. Από την Ομάδα Α’ 100%
  2. Από την Ομάδα Β’ ίσως μέχρι 50%
  3. Από την Ομάδα Γ’ ίσως μέχρι 15%
  4. Από την Ομάδα Δ’ ίσως μέχρι 10%

Με αυτούς τους υπολογισμούς σίγουρη είναι η κάθετη αύξηση των ανέργων, οι οποίοι συνεχώς θα αυξάνονται καθώς δεν διαφαίνεται φως σε σύντομο χρόνο.

Ταυτόχρονα σημειώνω ακόμη ένα σημαντικό γεγονός. Αρκετοί άνεργοι πέραν των 6 μηνών γίνονται δέκτες βοηθημάτων από διάφορους οργανισμούς ή συνδέσμους. Μέσα στο κοινωνικό σύνολο αρχίζει να φαίνεται η αλληλεγγύη του κυπριακού λαού, αλλά ταυτόχρονα η ζητιανιά αρχίζει να γίνεται μόνιμη απασχόληση. Στο μυαλό του ανέργου μόνο το φαγητό για την ζήση του υπάρχει. Αντιμετωπίζουμε την όλη κατάσταση μοιρολατρικά. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε «είμαστε» κατεστραμμένη κοινωνία», παντού απογοήτευση.

Παρά την οδυνηρή κατάσταση διαδίδουμε όλοι «δεν θα γίνουν μειώσεις στους μισθούς» διότι αυτό θα φέρει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στην εγχώρια αγορά και μείωση του βιοτικού επιπέδου.

Μήπως δηλαδή θα συνεχίσουν οι Κύπριοι μετά από αυτή την καταστροφή να επισκέπτονται τα κέντρα αναψυχής ως προηγουμένως, ή θα αγοράζουν ότι αγόραζαν από τα καταστήματα ή θα πηγαίνουν τις εκδρομές τους ως πήγαιναν ή θα συνεχίσουν να έχουν τις οικονομίες τους εφόσον δεν θα κάνουν όλα αυτά στις τράπεζες, ή θα επενδύουν τα χρήματα τους ή τα κέρδη τους όσοι έχουν ή θα δίδουν το χαρτζιλίκι που έδιδαν στα παιδιά τους και πολλά άλλα. Άρα η μη μείωση των μισθών τίποτα από όσα υπολογίζονται θα φέρουν, ούτε θα αυξήσουν την απασχόληση ούτε θα προστατεύσουν αυτές τις θέσεις εργασίας.

Την ίδια στιγμή όσοι είχαν την τόλμη να κάνουν αποκοπές για μείωση του εργατικού κόστους αντιμετωπίζονται και παρά τα γεγονότα ως εχθρικοί προς τους εργαζόμενους τους με αποτέλεσμα το μειωμένο ενδιαφέρον προς την δουλειά τους να μειώνει την παραγωγή τους και στο τέλος οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα. Όσοι δεν μπορούν να συνεχίζουν μετρούν, αυτή την μείωση και στο τέλος απολύουν και άλλους, και στο τέλος έχουμε ζημιωμένες επιχειρήσεις και αύξηση ανέργων.

Καινοτόμες ενέργειες από Εργοδότες προς αντιμετώπιση της κατάστασης θεωρούνται από τις συντεχνίες και αρκετούς στενόμυαλους, εχθρικές. Αποτέλεσμα όλοι να κάνουν σπαστικές ενέργειες, χωρίς την συμφωνία όλων, και στο τέλος να ατυχούν και να ακολουθούν με μαθηματική ακρίβεια μια εκ των δύο πρώτων ομάδων από ανέφερα.

Όλες οι ενέργειες προς τον στόχο της συγκρότησης της ανεργίας πέφτουν στο κενό. Αναμένουμε όλοι αυτή την ανάπτυξη. Όμως δεν είναι ίσως την ανάπτυξη που χρειαζόμαστε. Εν πρώτης αντιμετώπισης, απουσιάζει από όλα τα σενάρια, τις ενέργειες, τα μέτρα, μια σοβαρή διαπίστωση, «Η ΤΟΛΜΗ».

Κανένας μας κανένας δεν «τολμά» να πει την πραγματική αλήθεια. Περιμένουμε τους άλλους να μας πουν τι θα κάνουμε. Δεν τολμούμε να τα βάλουμε με στεγανά κατεστημένα. «Τι θα πουν». «Τίποτα δεν πρέπει να πουν». Απλά ταπεινά, σοβαρά όπως αρμόζει στην περίπτωση που περιπέσαμε θα πρέπει μόνο να είναι παρόντες όλοι. Το δεν συμφωνώ, το είναι αντιεργατικό, το ότι καταπατούνται τα δικαιώματα που κερδίσαμε αυτά τα χρόνια θα πρέπει να ξεχαστούν;

Η από την άλλη πλευρά, να ακούονται, «δεν εργάζομαι χωρίς κέρδος», «εμείς θα περάσουμε, ας τους άλλους δεν μας νοιάζει», κλπ.

Μπαίνουν για 2-3 χρόνια σε μια ντουλάπα και προσπαθούμε μόνο να ζήσουμε τον λαό μας και τις επιχειρήσεις μας. Να μην πεινάσεις κανένας, αλλά ταυτόχρονα να εργάζεται και να εκπαιδεύεται.

Είναι αδιανόητο μερικοί να πληρωνόμαστε όπως πριν με ελάχιστες αποκοπές και κάποιοι άλλοι να αναζητούν το γιατί στην πείνα τους και να περιμένουν κάποιο να κτυπήσει την πόρτα τους για να τους δώσει μια τσάντα με ρύζι και μακαρόνια για να μην πεθάνουν της πείνας.

Εφόσον όλες οι οργανώσεις συμφωνούν ότι με ομαδικές ενέργειες θα πετύχουμε ας το πράξουν με μια λογική εξήγηση μόνο. «Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τα πάντα»!

Οι πιο κάτω εισηγήσεις πιστεύω είναι τα πρώτα μέτρα που θα έπρεπε και πρέπει να λάβουμε ως κοινωνία για να αποφύγουμε πρώτα τον υποσιτισμό και την πείνα και ίσως στην συνέχεια πιστεύοντας τον ΑΝΘΡΩΠΟ να αρχίσουμε να αναδιπλώνουμε πετυχαίνοντας την σωστή και οργανωμένη ανάπτυξη του τόπου μας.

  1. Ο κύκλος εργασίας όλων των επιχειρήσεων είναι μειωμένος. Η μείωση του ωραρίου θα μειώσει τα προβλήματα ρευστότητας. Ταυτόχρονα θα πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να κατανοήσουν τα σοβαρά προβλήματα και να κρατήσουν την παραγωγή τους σταθερή έστω και με μια ώρα την ημέρα πιο λίγη. Όλες οι μονάδες που εργάζονται σε μηχανοποιημένες μονάδες και ελέγχουν την παραγωγή τους θα μπορούν πιο εύκολα να το πράξουν. Μια ώρα την ημέρα 5 ώρες της εβδομάδας για το μισθολόγιο είναι 13% – 15% πιο λίγα για την παραγωγή εξίσου αύξηση 13% – 15%.
  2. Καταστήματα, επιχειρήσεις που εργάζονται περισσότερες από 2 ώρες την ημέρα υπερωριακά να τους δίδεται το δικαίωμα της δεύτερης βάρδιας με το να μοιράσουν τις συνολικές ώρες δια δύο και έτσι να απασχοληθούν όπου γίνεται περισσότερα άτομα.
  3. Σε μια τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν υπάρχει λογική να έχουμε τα ταμεία προνοίας για να φυλάμε τα χρήματα που εν πάση περιπτώσει μειώνονται αισθητά σύμφωνα με ότι εισφέρουν. Εισήγηση τα επόμενα δύο έτη αναστέλλονται οι εισφορές στα ταμεία προνοίας.
  4. Την ίδια στιγμή το ποσοστό του ταμείου προνοίας που αποκοπτόταν από τον εργοδοτούμενο συν ένα ποσό επιπλέον 4-5% γίνεται μείωση στο βασικό του μισθό. Έτσι χωρίς να μειωθεί σχεδόν καθόλου το πληρωτέο ποσό που παίρνει ο εργαζόμενος, εκτός τις μείωσης του ωραρίου, θα έχουμε μια εικόνα πιο ενθαρρυντική με καλύτερες προοπτικές στην ανάπτυξη, αλλά ταυτόχρονα στη σταθερότητα της απασχόλησης και ίσως της αύξησης της κάθε επιχείρησης στην παραγωγικότητα.
  5. Σε μια συνάντηση Εργοδοτικών Οργανώσεων, Συνδικαλιστικών και Κυβερνητικών Τμημάτων σε συμφωνία κυρίων υιοθετούμε όλοι ότι αρχίζουμε οργανωμένα όλες οι επιχειρήσεις της στήριξης των Κυπρίων με σύνθημα 70% και πάνω Κύπριοι στις επιχειρήσεις μας.
  6. Ευέλικτο ωράριο βάση του ποσού των εργατικών που μπορεί η κάθε επιχείρηση ή αναθέτουσα αρχή να διαθέτει για τα εργατικά να τα κατανέμει αναλόγως και έτσι να μην γίνουν απολύσεις. Δηλαδή μπορεί στην περίπτωση αυτή κάποιοι να εργάζονται λιγότερες ώρες ή περισσότερες για να καλύψουν ένα ποσό που θα παίρνουν για την αντιμισθία τους.
  7. Επιχειρήσεις που θα έχουν απολύσεις και μετά από κάποια μέτρα μπορούν να αναστείλουν αυτές ας δεχθούν κάποια επιχορήγηση από το κράτος. Τότε αντί άνεργοι, θα έχει η επιχείρηση μια επιχορήγηση της αντιμισθίας που παίρνουν.

Σημείωση: Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι αναγνωρίζουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις συλλογικές συμβάσεις των διαφόρων ειδικοτήτων. Όμως στην κατάσταση αυτή το κράτος, οι τράπεζες, σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα που ίσως επηρεάζεται παντού η βιωσιμότητα τους θα πρέπει να πάρουμε την τολμηρή απόφαση της αναστολής κάποιων δικαιωμάτων μέχρι που η οικονομία της Κύπρου να μπει σε τροχαία ανάπτυξης.

Με αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουμε όλες τις επιχειρήσεις, το κράτος, τους ημικρατικούς οργανισμούς και γενικά τους εργοδότες να καλυτερεύσουν την ρευστότητα τους και να κερδίσουν ίσως χρόνο μέχρι και 6-8 μήνες μέχρις ότου το κράτος αρχίσει έργα ανάπτυξης, οι τράπεζες ίσως προχωρήσουν πιο μπροστά με την ανακεφαλαιοποίηση, τα έργα για το φυσικό αέριο ίσως προχωρήσουν σε βαθμό που να γνωρίζουμε περισσότερα θετικά σημεία. Επίσης θα σταθεροποιήσουμε την απασχόληση, και ίσως αρχίσουμε να έχουμε και νέες θέσεις εργασίας.

Την ίδια στιγμή όμως θα πρέπει αμέσως να ξεκινήσουμε μελέτες και άμεσες ενέργειες προς αύξηση των τεχνικών επαγγελμάτων. Οι Κύπριοι θα πρέπει να ετοιμαστούν να καταλάβουν τις θέσεις εργασίας που έχουν σήμερα κάποιοι όχι Κύπριοι. Ταυτόχρονα όμως, θα πρέπει όλο το εργατικό προσωπικό της Κύπρου να μπει σε μια διαδικασία τέτοιας παιδείας που να γίνουν όσο γίνεται επαγγελματίες στην δουλειά τους.

Ο επαγγελματισμός

Ο επαγγελματισμός θα πρέπει τα επόμενα μερικά χρόνια να διαδεχθεί όλη αυτή την ατεχνία και τεμπελιά. Οι γνώσεις θα πρέπει να οδηγήσουν την νέα οικονομία της Κύπρου σε μονοπάτια που δεν θα τους επιτρέψουν να στραφούν πίσω ξανά στην απραξία. Η δια βίου εκπαίδευση θα είναι το επόμενο βήμα για την καθιέρωση του επαγγέλματος όλων των επαγγελματικών και η προστασία να μην στραφούμε πίσω.

Θα πρέπει να αλλάξουμε πορεία και τα παιδιά μας να αρχίσουν να ακολουθούν επαγγέλματα του μέλλοντος και όχι να τους σπουδάζουμε για χάρη του ότι έχω παιδί σπουδασμένο.

Η Γεωργία, η Κτηνοτροφία όση υπάρχει ας γίνει μόνο από Κύπριους. Είναι απαράδεκτο τα παιδιά των Γεωργοκτηνοτρόφων να είναι άνεργοι αλλά στα χωράφια τους να εργάζονται άλλοι ξένοι.

Η παραγωγικότητα έχει μπει σε κρυμμένα συρτάρια χαμένη, οι Κύπριοι δεν δέχονται τον έλεγχο της παραγωγής. Τι έχουμε περισσότερο εμείς από τον υπόλοιπο κόσμο. Η σωστή αξιολόγηση όλων των επαγγελμάτων για να αμείβονται όλοι σύμφωνα με ότι προσφέρουν θα πρέπει να γίνει βίωμα σε όλες τις επιχειρήσεις και το κράτος.

Αντί να μιλούμε για απολύσεις στο Δημόσιο ίσως αν γίνει καλύτερη κατανομή εργασίας και επαγγελμάτων ίσως να μην χρειαστεί να μειώσουμε τόσο πολύ το προσωπικό.

Έχουμε παρά πολλούς εκπαιδευτικούς ανέργους. Η μείωση των ωρών θα φέρει προσλήψεις νέες. Στις νέες προσλήψεις ειδικά στην εκπαίδευση θα πρέπει να ωθήσουμε τους νέους με καινοτόμες ιδέες αν βγάλουνε τον λαό μας από το κουβούκλιο του ατομισμού που κλείστηκε.

Όπου υπάρχουν προβλήματα ας δημιουργήσουμε μικρές ομάδες εθελοντών που να φέρουν εις πέρας την λύση τους. Δεν είναι ανάγκη να φορτώνουμε όλα τα προβλήματα στα διευθυντικά στελέχη και στο τέλος να μην μπορεί να γίνει τίποτα.

Σκεφτείτε μια κοινότητα να έχει 20 ομάδες των 5 ατόμων. Μια ομάδα για κάθε πρόβλημα. Σκεφτείτε 1000 ομάδες τέτοιες, ή ακόμη πιο πολλές 10.000 ομάδες. Σημαίνει διαχείριση διαφόρων ειδών προβλημάτων το λιγότερο 10.000 ανά πάσα στιγμή.

Τα πιο πάνω μέτρα που αναφέρονται θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Εργασίας και θα ζητηθεί όπως όλες οι επιχειρήσεις σε γενικές συνελεύσεις αποφασίσουν ομαδικά για αυτές τις ενέργειες (ίσως είναι το πιο σοβαρό σημείο αυτή η προτροπή σε εθελοντική βάση). Στην συνέχεια ότι συμφωνηθεί με το προσωπικό να περάσεις ως παράρτημα στα προσωπικά τους συμβόλαια και θα ισχύουν τα επόμενα δύο έτη, οπότε και θα ξανασυμφωνηθούν. Η ανάμειξη του Υπουργείου με την ανακοίνωση είναι για να ενεργήσεις ως σύμβουλος, αλλά ταυτόχρονα να προστατευτούν όλοι, επιχειρήσεις / εργοδοτούμενοι από οποιαδήποτε εκμετάλλευση. Την ίδια στιγμή όμως αρχίζοντας από το κράτος θα πρέπει να μειώσει το συνολικό χρόνο αποπληρωμής τιμολογίων, διατακτικών κ.α., καθώς η αγορά χρειάζεται περισσότερη στήριξη ρευστότητας. Ταυτόχρονα θα παροτρύνει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να προχωρήσουν όλοι με την μείωση αυτή.

Πολλά μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε αυτή την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Όλοι εμείς εργοδότες, εργοδοτούμενοι, συντεχνίες, δημόσιοι και ημικρατικοί υπάλληλοι, θα πρέπει να τολμήσουμε να προτείνουμε στην κυβέρνηση να λάβει αυτά τα μέτρα για να αποδείξουμε την αποφασιστικότητα μας να σώσουμε τον τόπο μας. Δεν χρειαζόμαστε κανένα να μας το επιβάλει, θα το πράξουμε μόνοι μας. Βροντοφωνάζοντας, «όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τα πάντα».

Άριστος Αριστοτέλους

Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου

A. Aristotelous Construction Ltd

Survey

Do you feel that communication is a two-way process in your organization?

View Results

Loading ... Loading ...

Πως μπορούμε να Συμβάλλουμε;

Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για εσάς ή την επιχείρηση σας

Testimonials

Μας προσέφερε επιπλέον γνώση με σκοπό να την χρησιμοποιήσουμε πράξη για να αποδίδουμε πιο αποτελεσματικά.
Γεωργία Χριστοδούλου, Ocean Basket Franchise Ltd