5 Βήματα Επίλυσης Συγκρούσεων για Προϊσταμένους

5 bimata epilisis diaforwn apo proistamenous

Οι συγκρούσεις στον χώρο εργασίας είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο για αυτό ακριβώς τον λόγο είναι απαραίτητο να υπάρχει μια δομημένη διαδικασία / στρατηγική για επίλυση συγκρούσεων από Προϊσταμένους και του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού.

Η σύγκρουση είναι οτιδήποτε διαταράσσει την κανονική ροή της εργασίας.

Πιο κάτω θα δείτε 5 βήματα τα οποία μπορείτε να εφαρμόσετε άμεσα:

 

1. Μην αγνοείτε τις Συγκρούσεις – Δεν λύνονται διά Μαγείας

Το πρώτο και το πιο σημαντικό βήμα είναι να μην πιστεύετε ότι οι συγκρούσεις θα λυθούν από μόνες τους! Μόλις αντιληφθείτε ότι υπάρχει σύγκρουση μεταξύ κάποιον ατόμων είναι απαραίτητο να επιληφθείτε του θέματος όσο πιο γρήγορα γίνετε.

 

2. Κατανοείστε ποιο είναι το Πρόβλημα

Για να κατανοήσετε καλύτερα τι έχει συμβεί, να καλέσετε τα άτομα, πρώτα ο καθένας μονός του και μετά και τους δύο μαζί, με αυτόν τον τρόπο θα αντιληφθείτε τι έχει συμβεί και ποιο είναι το πραγματικό Πρόβλημα.

Προσοχή! Μην ασχοληθείτε με τις αιτίες και μην περιπλέκεστε συναισθηματικά με τους συμμετέχοντες.

Δώστε έμφαση στην λύση και μην υπέρ αναλύετε το τι έχει συμβεί!

 

3. Επικοινωνήστε την διαδικασία και το αναμενόμενο αποτέλεσμα

Είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνήσετε στα άτομα αυτά την διαδικασία την οποία θα ακολουθήσετε και το αποτέλεσμα το οποίο επιθυμείτε να έχετε (και από τις 2 πλευρές).

Παράλληλα, είναι απαραίτητο να αναφερθείτε στην επαγγελματική συμπεριφορά που αναμένεται από όλους τους εργαζομένους αλλά και ποιος είναι ο στόχος σας – να βρείτε λύσεις που θα μπορούν να εφαρμοστούν για να μην επαναληφθεί το ίδιο θέμα.

 

4. Δεσμευτική εφαρμογή Εναλλακτικών Λύσεων

Το επόμενο βήμα είναι να βρείτε εναλλακτικές επιλογές που θα μπορούσαν να επιλύσουν το ζήτημα. Θα ζητήσετε να συναντηθούν τα δύο άτομα αρχικά μόνα τους και να βρουν μια λύση για επίλυση της σύγκρουσης. Θα έχετε και εσείς την λύση που προτείνετε και τότε θα τους καλέσετε να επιλέξουν ποια θα ακολουθήσουν (με αυτό τον τρόπο θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να το εφαρμόσουν)

Αφού αποφασιστεί ποια επιλογή θα εφαρμοστεί είναι απαραίτητο να προσδιοριστεί 1 δράση τουλάχιστον για τον καθένα.

 

5. Παρακολουθείστε την εφαρμογή και βάλτε follow up meeting

Η παρακολούθηση για την εφαρμογή είναι πολύ σημαντικό να γίνεται καθημερινά ή ανά 2 μέρες για να νιώσουν οι συμμετέχοντες ότι παρακολουθείτε το θέμα. Παράλληλα, να θέσετε ένα follow up meeting για να ελέγξετε το αποτέλεσμα.

 

Η δημιουργία μιας δομημένης διαδικασίας για επίλυση συγκρούσεων και διαφωνιών είναι πολύ σημαντική καθώς ο τρόπος αντιμετώπισης των ατόμων από Προϊσταμένους και από το HR είναι καθοριστικός. Για αυτό ακριβώς τον λόγο έχουμε εντάξει στο Πρόγραμμα Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού του The Institute of Leadership and Management (ilm) το σεμινάριο «Συγκρουστείτε με Στυλ – Αντιμετώπιση και διαχείριση διαφωνιών και συγκρούσεων στον εργασιακό χώρο».

Christofi Vasiliki
Applied Communication, Soft Skills and PR Specialist,
NAMA Certified: Anger Management Specialist
CCIS Crisis Intervention Specialist
Trainer & Coach

Survey

Do you feel that communication is a two-way process in your organization?

View Results

Loading ... Loading ...

Πως μπορούμε να Συμβάλλουμε;

Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για εσάς ή την επιχείρηση σας

Testimonials