Οι CEOs Στερούνται Στρατηγικής Σκέψης – πώς θα πάτε από τη στρατηγική στην καθημερινή πρακτική, προκειμένου να πάρετε τους αριθμούς

20+ χρόνια στο επάγγελμα Business Consulting, έχω συναντήσει τόσες πολλές φορές ότι το πρόβλημα σε μεγάλους ή μικρούς Οργανισμούς έγκειται στο γεγονός ότι οι CEOs, ή άλλα κορυφαία διευθυντικά στελέχη δεν είναι ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ στοχαστές.

Επιπλέον, δεν μπορούν να ευθυγραμμίσουν τη στρατηγική με επιχειρηματικά σχέδια ή / και σχέδια τακτικής.

Έτσι ξεκινούν ένα έτος με την προετοιμασία των προϋπολογισμών και προβλέψεων σε οικονομικούς όρους. Αυτό θα έπρεπε να ήταν το τελευταίο και μετά από την εργασία για τον προσδιορισμό του Στρατηγικού Σχεδίου και την διασφάλιση ότι η στρατηγική είναι ευθυγραμμισμένη με τους στόχους και το Επιχειρηματικό Σχέδιο.

Με άλλα λόγια, διευθύνουν μια επιχείρηση αποκλειστικά με βάση τους αριθμούς και όχι σε οποιουσδήποτε άλλους κρίσιμους πόρους όπως Ανθρώπους, πελάτες, προϊόντα, τεχνολογίας, μεθόδους, Marketing και Πωλήσεις, Διανομή.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσο συχνά οι αριθμοί απλά δεν βγαίνουν! Και στη συνέχεια κατηγορούν τους άλλους πόρους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που δεν έχουν ληφθεί υπόψη από την αρχή κατά την έναρξη της διαδικασίας !!!

Για να μην σκεφτείτε ότι είμαι φιλοσοφικός ή / και θεωρητικός, επιτρέψτε μου να περιγράψω μια πραγματική μελέτη περίπτωσης που κάνει το παραπάνω πεντακάθαρο.

Πελάτης: Ένα Πολυκατάστημα (Mall)

Business Στόχος: μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 10% κατά την περίοδο της κρίσης- ένας σαφής αριθμητικός στόχος

Χρονοδιάγραμμα: Ένα έτος

Σε 2 χρόνια προσπάθειας, δεν μπορούσε να έρθει κοντά σε αυτόν τον στόχο

ΓΙΑΤΊ??

Έχουν έρθει σε εμάς για να απαντήσουμε γιατί;

Πως το χειριστήκαμε;

Απλά.

Πήγαμε ένα βήμα προς τα πίσω και τους ζητήσαμε να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική τους! Ποια είναι η βαθύτερη ανάγκη να μειώσουν τις δαπάνες;

Στρατηγική: Θέλουμε να είμαστε σε θέση να λειτουργήσει το Mall με ελάχιστες λειτουργικές δαπάνες, αλλά χωρίς να επηρεάζονται άμεσα και έμμεσα οι πελάτες μας, τους οποίους θεωρούμε το πιο σημαντικό πόρο.

Εσωτερική Ανάλυση: Διαχωρίσαμε τα έξοδα ανά κατηγορία για να εντοπίσετε αυτά που είναι και αυτά που δεν είναι απαραίτητα με βάση τη στρατηγική! Μία από τις κατηγορίες δαπανών που προσδιορίστηκαν ήταν αυτή των εξόδων καθαρισμού. Κατά μέσο όρο ένα εμπορικό κέντρο του μεγέθους της Κύπρου ξοδεύει οπουδήποτε μεταξύ 250 € – 400.000 ετησίως για τον καθαρισμό (εργασία + υλικά)

Ορίσαμε τη διαδικασία καθαρισμού η οποία είναι πολύ παρόμοια με εκείνη που (κυρίως γυναίκες, χωρίς να αποκλείονται οι άνδρες) εφαρμόζουν στο σπίτι. Γεμίζουμε ένα κουβά με νερό και ρίχνουμε μια ποσότητα καθαριστικού και/ή απολυμαντικού. Η ποσότητα καθορίζεται από την εμπειρία (με το μάτι). Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι όσο περισσότερες χημικές ουσίες ρίχνουμε το καλύτερο το αποτέλεσμα του καθαρισμού – ΛΑΘΟΣ!!!

Συμβουλευτήκαμε τα δελτία δεδομένων των χημικών προϊόντων καθαρισμού που παρέχονται από τους κατασκευαστές. Καθορίζουν την ακριβή ποσότητα κάθε χημικού (καθαρισμού ή απολυμαντικό) για κάθε λίτρο νερού. Στην πραγματικότητα σαφώς διευκρινίζουν ότι αν χρησιμοποιείτε περισσότερο όχι μόνο δεν θα καθαρίσετε καλύτερα, αλλά θα κάνετε τα πατώματα ολισθηρά με τον κίνδυνο της αυξημένης πιθανότητας ατυχημάτων ή συμβάντων.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Έχουμε αναπτύξει μια απλή, πρακτική και αποτελεσματική εκπαίδευση για Καθαριστές. Εξηγήσαμε γιατί η υπερβολική χρήση χημικών, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην καλύτερη καθαριότητα, αλλά είναι επικίνδυνη. Τους είπαμε ότι εάν χρησιμοποιούν την σωστή ποσότητα κάθε φορά θα συμβάλουν στη μείωση κατά 12% του υλικού καθαρισμού συν 4% του εργατικού κόστους το οποίο οφείλεται στο γεγονός ότι τα πατώματα θα στεγνώνουν πιο γρήγορα και δεν θα χρειαστεί να επαναλαμβάνεται η διαδικασία τόσο συχνά .

Τους εξηγήσαμε, ότι αν επιτευχθεί ο στόχος στο τέλος του έτους θα πάρουν ένα μπόνους από την εξοικονόμηση (καθορίσαμε το μπόνους).

Τέλος τους ρωτήσαμε 3 ερωτήσεις:

  • Μπορείτε να το κάνετε?
  • Θα λειτουργήσει;
  • Αξίζει? (Για σενα)

 

Και μάντεψε τι? Πήραμε ένα συντριπτικό ΝΑΙ !!

Τώρα, τι έχουμε κάνει διαφορετικά από την Διοίκηση του Εμπορικού Κέντρου που έχει προσπαθήσει για τρία χρόνια για να επιτύχει έναν αριθμό;

Μέχρι τώρα πρέπει να είναι ξεκάθαρο:

  1. Αποδιασαφηνίσαμε μια Στρατηγική – Ξεκάθαρη Κατεύθυνση και Επικέντρωση

  1. Μετατρέψαμε την στρατηγική σε στόχους

  1. Αναλύσαμε το επιχειρηματικό περιβάλλον και τους πόρους

  1. Ευθυγραμμίσαμε τη στρατηγική της με την κατάλληλη Στρατηγική Ανάλυση Κόστους και Στρατηγική HR

  1. Αναπτύξαμε το σχέδιο για να το εφαρμόσουμε

  1. Μετατρέψαμε όλα τα παραπάνω σε αριθμούς

  1. Το εφαρμόσαμε

Όπως μπορείτε να δείτε, η στρατηγική δεν είναι κάτι αόριστο και φιλοσοφικό, αλλά μάλλον ένα πολύτιμο εργαλείο που βοηθά μια επιχείρηση να ευθυγραμμίσει όλες τις καθημερινές ενέργειες για την επίτευξη ενός πραγματικού στόχου γύρω από μια πεποίθηση !!

Αν προσπαθήσετε ένα σύντομο δρόμο, δηλαδή στάδια 6 έως 7, όπως γίνεται συνήθως, δεν θα έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα τις περισσότερες φορές. Μην κάνετε λάθος σε αυτό!

Yiannakis Mouzouris

Senior Performance Consultant /Trainer

Conicon Ltd

Survey

Do you feel that communication is a two-way process in your organization?

View Results

Loading ... Loading ...

Πως μπορούμε να Συμβάλλουμε;

Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για εσάς ή την επιχείρηση σας

Testimonials

Ενδιαφέρον σεμινάριο! Πιστεύω πως οι σημειώσεις που μας δόθηκαν και οι γνώσεις που απέκτησα από την εκπαιδεύτρια θα μου φανούν πάρα πολύ χρήσιμες και θα τα εφαρμόσω άμεσα! Μάθαμε πώς να εκφραζόμαστε καλύτερα στον γραπτό λόγο.
Νικολέττα Έλληνα, Phedias Papanicolaou Insurance Agents Ltd