Ο Παραδοσιακός Στρατηγικός Επιχειρηματικός Προγραμματισμός Vs Ο Σύγχρονος Στρατηγικός Επιχειρηματικός Προγραμματισμός

Link banners 9

O Στρατηγικός Επιχειρηματικός Σχεδιασμός έχει εξελιχθεί σημαντικά ως απάντηση στο ασταθές, αβέβαιο και ανατρεπτικό επιχειρηματικό περιβάλλον των τελευταίων ετών. Αυτή η αλλαγή οφείλεται κυρίως στην αναγνώριση ότι οι παραδοσιακές, μακροπρόθεσμες μέθοδοι στρατηγικού σχεδιασμού είναι συχνά ακατάλληλες για την πλοήγηση στο σημερινό ταχέως μεταβαλλόμενο επιχειρείν.

Δείτε πώς έχει αλλάξει ο στρατηγικός επιχειρηματικός σχεδιασμός:

Ευκινησία και ευελιξία:

Παραδοσιακός Σχεδιασμός: Τα παραδοσιακά στρατηγικά σχέδια είχαν συχνά μεγάλους χρονικούς ορίζοντες (π.χ. 5-10 χρόνια) και είχαν άκαμπτο χαρακτήρα. Υπέθεσαν ένα σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον και σπάνια αντιπροσώπευαν μεγάλες διαταραχές.

Σύγχρονη Προσέγγιση: Στο σημερινό περιβάλλον, οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι ευέλικτες και προσαρμόσιμες. Τα μακροπρόθεσμα σχέδια συμπληρώνονται με βραχυπρόθεσμες, ευέλικτες στρατηγικές που επιτρέπουν γρήγορες προσαρμογές ως απάντηση σε απροσδόκητα γεγονότα.

Σχεδιασμός σεναρίου:

Παραδοσιακός Σχεδιασμός: Τα παραδοσιακά σχέδια έτειναν να βασίζονται σε μια ενιαία, γραμμική πρόβλεψη. Δεν εξέτασαν επαρκώς διάφορα πιθανά σενάρια ή τη δυνατότητα για γεγονότα του μαύρου κύκνου.

Σύγχρονη Προσέγγιση: Ο σύγχρονος στρατηγικός σχεδιασμός ενσωματώνει ανάλυση σεναρίων για την αξιολόγηση μιας σειράς πιθανών μελλοντικών προοπτικών. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους οργανισμούς να αναπτύξουν στρατηγικές που είναι ισχυρές σε διάφορα σενάρια, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα.

Λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων:

Παραδοσιακός Σχεδιασμός: Τα παραδοσιακά σχέδια βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό σε ιστορικά δεδομένα και υποθέσεις. Συχνά δεν είχαν γνώσεις σε πραγματικό χρόνο.

Σύγχρονη προσέγγιση: Στο σημερινό περιβάλλον, η λήψη αποφάσεων με γνώμονα τα δεδομένα είναι πρωταρχικής σημασίας. Οι οργανισμοί χρησιμοποιούν αναλυτικά στοιχεία, μεγάλα δεδομένα και πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για να ενημερώσουν και να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους, βελτιώνοντας την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται γρήγορα.

Πελατοκεντρικότητα:

Παραδοσιακός Σχεδιασμός: Τα παραδοσιακά  επικεντρώνονταν περισσότερο σε εσωτερικές διαδικασίες και προϊόντα παρά στις ανάγκες των πελατών.

Σύγχρονη προσέγγιση: Η πελατοκεντρικότητα αποτελεί πλέον ακρογωνιαίο λίθο του στρατηγικού σχεδιασμού. Η κατανόηση των συμπεριφορών, των προτιμήσεων και των αναφορών  των πελατών είναι απαραίτητη για να παραμείνετε ανταγωνιστικοί.

Καινοτομία και αναστάτωση:

Παραδοσιακός Σχεδιασμός: Τα παραδοσιακά σχέδια μερικές φορές παραβλέπουν τις πιθανότητες για αποσπασματικές τεχνολογίες ή επιχειρηματικά μοντέλα.

Σύγχρονη Προσέγγιση: Ο στρατηγικός σχεδιασμός σήμερα αναζητά ενεργά ευκαιρίες για καινοτομία και αναστάτωση. Οι εταιρείες αναγνωρίζουν την ανάγκη να διαταράξουν τα δικά τους επιχειρηματικά μοντέλα πριν το κάνουν οι ανταγωνιστές.

Σκέψη οικοσυστήματος:

Παραδοσιακός Σχεδιασμός: Τα παραδοσιακά σχέδια είχαν συχνά μια σιωπηρή προσέγγιση, με περιορισμένη εξέταση των συνεργασιών και των συνεργασιών.

Σύγχρονη Προσέγγιση: Ο στρατηγικός σχεδιασμός δίνει πλέον έμφαση στη σκέψη του οικοσυστήματος, όπου οι επιχειρήσεις αναζητούν ενεργά συνεργασίες και συνεργασίες για να δημιουργήσουν αξία και να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες αγορές.

Συνεχής Παρακολούθηση και Μάθηση:

Παραδοσιακός Σχεδιασμός: Τα παραδοσιακά σχέδια αντιμετωπίζονταν συχνά ως στατικά έγγραφα, τα οποία επανεξετάζονταν μόνο ετησίως ή εξαμηνιαία. Περαιτέρω, η παρακολούθηση τους εστιάζεται κυρίως στα οικονομικά αποτελέσματα περιόδου και πολύ λιγότερο σε άλλα κρίσιμα ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα.

Σύγχρονη Προσέγγιση: Ο σύγχρονος στρατηγικός σχεδιασμός είναι μια συνεχής διαδικασία. Οι οργανισμοί παρακολουθούν την πρόοδο, μαθαίνουν από επιτυχίες και αποτυχίες και προσαρμόζουν τις στρατηγικές ανάλογα σε πραγματικό χρόνο. Στην διαδικασία αυτή αξιολογούνται πέραν από τα οικονομικά αποτελέσματα και τα αποτελέσματα των δράσεων σε ότι αφορά τους πελάτες , τις εσωτερικές διεργασίες και την οργάνωση, καινοτομία και μάθηση.

Διαχείριση κινδύνου:

Παραδοσιακός Σχεδιασμός: Η διαχείριση κινδύνων στα παραδοσιακά σχέδια επικεντρώνεται συχνά σε γνωστούς κινδύνους, με περιορισμένη εξέταση άγνωστων ή αναδυόμενων κινδύνων.

Σύγχρονη Προσέγγιση: Ο στρατηγικός σχεδιασμός σήμερα ενσωματώνει ολοκληρωμένη αξιολόγηση και διαχείριση κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας απόκρισης σε απρόβλεπτους κινδύνους.

Συνοπτικά, ο Στρατηγικός Επιχειρηματικός Σχεδιασμός έχει μετατοπιστεί από μια στατική, μακροπρόθεσμη και εσωτερικά εστιασμένη διαδικασία σε μια διαδικασία που είναι δυναμική, βραχυπρόθεσμη και προσανατολισμένη προς τα έξω. Οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν πλέον την ανάγκη για ευελιξία, λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων, πελατοκεντρικότητα και άνοιγμα στην καινοτομία και την αναστάτωση. Η συνεχής μάθηση και η διαχείριση κινδύνων είναι αναπόσπαστα στοιχεία για να παραμείνετε ανταγωνιστικοί στο σημερινό ασταθές και αβέβαιο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Σημαντικό σε ότι αφορά την μεταστροφή στον σύγχρονο στρατηγικό επιχειρησιακό προγραμματισμό είναι και η ψηφιοποίηση και τα εργαλεία επεξεργασίας και ανάλυσης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο όπου αυτό είναι εφικτό.

Υπάρχουν σήμερα εργαλεία και εφαρμογές χαμηλού κόστους τόσο για μικρές όσο και μεγάλες επιχειρήσεις που δίνουν την δυνατότητα φόρτωσης όλου του στρατηγικού επιχειρηματικού προγραμματισμού σε εφαρμογές που προσφέρουν ταχύτητα, εστίαση και ευθυγράμμιση των ομάδων και της διοικησης, βελτιωμένη και γρήγορη επικοινωνία και λήψη αποφάσεων. Οι εφαρμογές αυτές είναι συμβατές με τα πλείστα ERPs αλλά και με τις εφαρμογές MS Office.

Yiannakis Mouzouris
Strategy and Performance Management
Expert / Business Consultant / Trainer
B.Sc. Mechanical Engineering
M.Sc.Engineering Management, US

Survey

Do you feel that communication is a two-way process in your organization?

View Results

Loading ... Loading ...

Πως μπορούμε να Συμβάλλουμε;

Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για εσάς ή την επιχείρηση σας

Testimonials

Το σεμινάριο ήταν εξαιρετικό. Τα παραδείγματα που αναφέρθηκαν ήταν ρεαλιστικά, κοντά στην πραγματικότητα και όχι στην θεωρεία. Εξαίρετη η εκπαιδεύτρια.
Προκόπης Φέσσας, Atlantic Insurance