Οξυγόνο αρχικά και μετά Επανεκκίνηση της Οικονομίας εδώ και τώρα στην Πράξη – Οι Σκέψεις μας

Α. Γενικά

  1. Άμεση μείωση Ηλεκτρονικού Ρεύματος και εφαρμογή προγράμματος αποπληρωμής των λογαριασμών σε 24 άτοκες δόσεις.
  2. Μείωση επιτοκίων (καταθετικών και δανειστικών) σύμφωνα με το ισχύων στην Ευρωζώνη για να καταστεί δυνατή η επιμήκυνση δανείων ειδικά των οικιστικών μέχρι 10 χρόνια τουλάχιστον. Η ουσιαστική επιμήκυνση δανείων είναι εφικτή μόνο αν μειωθούν τα δανειστικά και καταθετικά επιτόκια. Η επιμηκύνσεις του ενός με δύο χρόνια δεν επιλύουν το πρόβλημα.
  3. Να δημιουργηθεί Τράπεζα Επενδύσεων και η οποία να προσφέρει ψηλό καταθετικό επιτόκιο με βάση ομόλογα του κράτους σε σχέση με την διαχείριση φυσικού αερίου και η οποία να επενδύει τις καταθέσεις σε έργα υποδομής με οφέλη για το Δημόσιο. Αυτά θα προσελκύσουν ξένα και ντόπια κεφάλαια. Με αυτό τον τρόπο θα δίνεται η δυνατότητα προσέλκυσης κατάθέσεων με ψηλότερο επιτόκιο. Τα ψηλά επιτόκια θα πρέπει να συνδέονται και με ψηλότερο κίνδυνο.
  4. Καθορισμός πλαφόν σε Ιατρικές υπηρεσίες στον Ιδιωτικό τομέα για αποσυμφόρηση των κρατικών νοσηλευτηρίων αλλά και γιατί οι υπηρεσίες αυτές του ιδιωτικού τομέα απολαμβάνουν ψηλό περιθώριο κέρδους.
  5. Μείωση των ενοικίων και δικαιωμάτων μίσθωσης.
  6. Απονομή ευθυνών τάχιστα χωρίς προσκόμματα σε όσους έχουν ευθύνη για την κατάσταση της οικονομίας με διαφάνεια και όχι πίσω από κλειστές πόρτες.
  7. Φορολογικές ελαφρύνσεις για ΜΜΕ για περίοδο 2-3 χρόνων. Περιπτώσεις που Ιδιοκτήτες / Μέτοχοι θα τις κρατήσουν σε λειτουργία ή / και θα χρηματοδοτήσουν την συνέχιση των εργασιών τους.
  8. Δημιουργία Νομοθετικού πλαισίου για τα ασύμβατο της ιδιότητας Ελεγκτή / Συμβούλου, Δικηγόρου / Νομικού Συμβούλου.

Β. Τουρισμός

  1. Φιλελευθεροποίηση των αερομεταφορών για μείωση των ναύλων.
  2. Επαναδιαπραγμάτευση των όρων συμφωνίας της διαχείρισης τουλάχιστον ενός από τα δύο αεροδρόμια έτσι ώστε να μειωθούν τα τέλη και να αποτελέσει σταθμό των Εταιρειών χαμηλού κόστους.
  3. Οι Κυπριακές Αερογραμμές να μετατραπούν σε εταιρεία χαμηλού κόστους / ναύλου.

Γ. Τομέας Ακινήτων

  1. Επίσπευση της διαδικασίας τιτλοποίησης έτσι ώστε εντός 12 μηνών από την αποπεράτωση ενός έργου να εκδίδονται τίτλοι ιδιοκτησίας. Η ευθύνη να μετακλιστεί στους Ιδιοκτήτες των έργων με σοβαρές επιπτώσεις σε περίπτωση που δεν ανταποκρίνονται. Η επίσπευση έκδοσης αδειών θα βοηθήσει αλλά όχι ουσιαστικά. Το μείζων ζήτημα είναι η ασφάλεια των επενδυτών.
  2. Μείωση του Φ.Π.Α στα ακίνητα.
  3. Δημιουργία σοβαρής ενιαίας διαδικτυακής πύλης προσέλκυσης επενδύσεων μέσω ψηφιακού μάρκετινγκ με την συνεισφορά των Εταιρειών Ανάπτυξης Γής.
  4. Η παροχή κρατικής γης για ανάπτυξη έργων στον ιδιωτικό τομέα με την μέθοδο μίσθωσης για 99 χρόνια.
  5. Η χρηματοδότηση αγοράς ακινήτων από τις Εταιρείες Ανάπτυξης Γής με την μέθοδο lease to own.

Δ. Δημόσια Υπηρεσία

  1. Άμεση κατάργηση των υπέρ ωφελημάτων και υπέρ προνομίων αξιωματούχων του Κράτους.
  2. Αναδιάρθρωση και εξυγίανση της Δημόσια Υπηρεσίας στο μοντέλο των Τραπεζών με ριζοσπαστικές λύσεις και όχι ημίμετρα. Η Δημόσια Υπηρεσία θα πρέπει να καταστεί «κακός» εργοδότης όχι παράδεισος. Μεταξύ άλλων, θα πρέπει η εργοδότηση να γίνεται με συμβάσεις συγκεκριμένης διάρκειας και όχι δια βίου.
  3. Επανακαθορισμό του συστήματος εκπαίδευσης από το Σχολείο μέχρι το Πανεπιστήμιο με βάση τις ανάγκες του Ιδιωτικού τομέα. Σχεδιασμός και εφαρμογή ταχύρρυθμων προγραμμάτων για ένταξη στην εργασία ανέργων που θα προέρχονται από διάφορους τομείς.
  4. Δημιουργία των πολυσυζητημένου Κέντρου Ερευνών στο πρότυπο αυτού που υπάρχει στην Χάιφα. Το έργο αυτό μπορεί να ενταχθεί στην Τράπεζα Επενδύσεων. Στο κέντρο αυτό δύναται να δημιουργηθούν ομάδες εμπειρογνωμόνων για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε ΜΜΕ για να αντιμετωπίσουν την κρίση και να επανακατευθύνουν τις δραστηριότητες τους.
  5. Αλλαγές στις Νομοθεσίες περί απασχόλησης για ενσωμάτωση προνοιών για ευέλικτη εργασία, εργασία μερικής απασχόλησης, εργολαβικές εργασίες, κατ’ οίκον εργασία.
  6. Φορολογικά κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων.
  7. Κατάργηση Δήμων και Κοινοτήτων και σύμπτυξη τους. Ένας Δήμος σε κάθε Επαρχία.
  8. Αποκρατικοποίηση του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η χορηγία από το κράτος μπορεί να δίνεται με άλλους όρους και προϋποθέσεις εκτός από την κρατική παρέμβαση.

Γιαννάκης Μουζούρης

BSc, MSc Eng. Magt.

Σύμβουλος Επιχειρήσεων

 

Survey

Do you feel that communication is a two-way process in your organization?

View Results

Loading ... Loading ...

Πως μπορούμε να Συμβάλλουμε;

Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για εσάς ή την επιχείρηση σας

Testimonials