Το Απώγειο της Αποτελεσματικότητας των Ανθρώπων ευρίσκεται στην Δημιουργία Σχέσεων Αμοιβαίου Οφέλους

Η παγκόσμια έρευνα των Mckinsey & Company καταδεικνύει ότι υπάρχουν 75 εκατομμύρια νέοι άνεργοι στον κόσμο και οι εργοδότες παραπονιούνται ότι δεν βρίσκουν ικανούς ανθρώπους να προσλάβουν!

Έρευνα της Conicon δείχνει το μεγάλο χάσμα μεταξύ Προϊσταμένων και Υφισταμένων ως προς την απόδοση. 87% των Προϊσταμένων αξιολογούν την απόδοση του προσωπικού τους κάτω από το Καλό και πολύ κοντά στο Μέτριο την ίδια ώρα που οι ίδιοι Υφιστάμενοι αξιολογούν τον εαυτό τους από Πολύ Καλό ως Άριστο.

Είναι φανερό ότι οι Επιχειρήσεις δεν εστιάζουν στα αποτελέσματα και ούτε δημιουργούν την υποδομή που χρειάζεται για αποτελεσματική ανάπτυξη και διαχείριση των ανθρώπων.

Είναι για αυτό τον λόγο που η Κατάρτιση των Ανθρώπων δεν είναι στοχευόμενη και ούτε διασυνδέεται με την απόκτηση συγκεκριμένων ικανοτήτων που απαιτούνται από τις Επιχειρήσεις.

Βέβαια σε αυτό ευθύνη έχει και η Πολιτεία η οποία έχει κάτω από την ευθύνη της την Εκπαίδευση των ανθρώπων από νεαρή ηλικία και δεν συνεργάζεται με τις Επιχειρήσεις / Οργανισμούς ούτε αφουγκράζεται του Ιδιωτικού Τομέα.

Η λύση σε Επιχειρηματικό επίπεδο ευρίσκεται στην δημιουργία Σχέσεων Αμοιβαίου Οφέλους μεταξύ Επιχειρήσεων και Εργοδοτουμένων και μεταξύ Προϊσταμένων και Υφισταμένων που να εστιάζουν στα επιθυμητά αποτελέσματα.

Μια σχέση Αμοιβαίου Οφέλους αποτελείται από τα πιο κάτω 5 συστατικά / βήματα:

1. Καθορισμό επιθυμητών αποτελεσμάτων για κάθε θέση εργασίας.

Τα αποτελέσματα θα πρέπει να είναι συγκεκριμένα, μετρήσιμα, ρεαλιστικά και με χρονική διάρκεια.

Για κάθε αποτέλεσμα, θα πρέπει να καθοριστεί μέθοδος μέτρησης του και το σύστημα συλλογής και επεξεργασίας των μετρήσεων.

Τα ατομικά αποτελέσματα θα πρέπει να πηγάζουν από τα Εταιρικά Αποτελέσματα που επιδιώκονται:

hrm

Το πιο πάνω πλαίσιο προϋποθέτει την αποσαφήνιση των Εταιρικών Στόχων της Επιχείρησης που να είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, ρεαλιστικοί και με χρονική διάρκεια και την μετάφραση / διασύνδεση τους με Τμηματικούς και Ατομικούς Στόχους.

1. Ορισμός και Αποδιασαφήνιση των Πόρων / Μέσων και Δυνατοτήτων που θα χρειαστεί ο κάθε κάτοχος μιας θέσης για να επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Οι Πόροι αυτού αποτελούνται από: Οικονομικούς (προϋπολογισμός), εγκαταστάσεις, υλικά / προϊόντα / υπηρεσίες, τεχνολογία, άλλους ανθρώπους.

Ο Προϊστάμενος θα πρέπει να προσδιορίζει και να συμφωνεί τα μέσα και δυνατότητες που θα χρειαστεί ο υφιστάμενος για να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

2. Παροχή Κατευθυντήρων Οδηγιών

Είναι ο καθορισμός του πλαισίου και των μεθόδων που θα χρησιμοποιήσει ο υφιστάμενος για να επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα και περιλαμβάνει τις Πολιτικές της Επιχείρησης, Νομοθεσίες, Κανονισμούς, Απαιτήσεις Πελατών και καθιερωμένα συστήματα και πρακτικές συμπεριλαμβανομένης της καθοδήγησης όταν χρειάζεται από τους Προϊστάμενους.

3. Λογοδοσία και Αποτίμηση

Είναι ο καθορισμός και η συμφωνία στο πλαίσιο (μέθοδος και συχνότητα) λογοδοσίας του υφισταμένου για τα αποτελέσματα της εργασίας του προς τον Προϊστάμενο και η αποτίμηση του βαθμού επιτυχίας σύμφωνα με τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Είναι αποδεδειγμένο ότι οι άνθρωποι αρέσκονται στο να λογοδοτούν και να αξιολογούνται αντικειμενικά αλλά παράλληλα «βολεύονται» όταν το επιχειρηματικό μοντέλο δεν στηρίζει ένα πλαίσιο λογοδοσίας και αποτίμησης.

4. Συνέπειες

Διευκρινίζονται οι συνέπειες σε σχέση με την απόδοση.

Θα πρέπει να καθοριστεί ένα πλαίσιο θετικών συνεπειών όταν τα αποτελέσματα των εργαζομένων είναι σύμφωνα ή ξεπερνούν τα επιθυμητά και συμφωνηθέντα. Μέσα στις θετικές συνέπειες περιλαμβάνονται η μισθοδοσία / αμοιβή καθώς και τα κίνητρα.

Παράλληλα καθορίζεται και το πλαίσιο αρνητικών συνεπειών για τις περιπτώσεις που δεν επιτυγχάνονται τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Γιαννάκης Μουζούρης

Conicon Ltd

www.conicontraining.com

 

Survey

Do you feel that communication is a two-way process in your organization?

View Results

Loading ... Loading ...

Πως μπορούμε να Συμβάλλουμε;

Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για εσάς ή την επιχείρηση σας

Testimonials