Ηγέτης – Ο Μύθος και η Πραγματικότητα

Μέρος Ι

Πρώτα ο Ορισμός

Για να διαχωρίσουμε τον Leader από τον Cheer Leader!

Ηγέτης

1. Είναι ο άνθρωπος που έχει την ικανότητα να «βλέπει» πιο μακριά στο χρόνο από τον μέσο άνθρωπο. Όχι βεβαίως με την όραση (υπάρχουν τυφλοί Ηγέτες) αλλά με την διαίσθηση και την αντίληψη. Έχει αυξημένη την λειτουργία της φαντασίας (imagination) που είναι λειτουργία του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου αλλά και μια από τις 4 παρακαταθήκες που έχουν δοθεί στους ανθρώπους για να διαφέρουν από τα ζώα. Οι άλλες 3 είναι η Αυτεπίγνωση, η Ελευθερία της Βούλησης και η Συνείδηση.

1. Έχει την ικανότητα να ενθαρρύνει και να εμπνέει τους ανθρώπους που ηγείται να τον ακολουθούν έστω και αν δεν βλέπουν αυτό που εκείνος οραματίζεται. Αυτό γίνεται με το κτίσιμο της εμπιστοσύνης και όχι με τις ικανότητες να πείσει ή τις επικοινωνιακές ικανότητες. Είναι η διαφορά του Leader από το Cheer Leader και συνδέεται με το τρίτο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό χαρακτηριστικό του Ηγέτη.

1. Τα αποτελέσματα της Ηγεσίας του έχουν μακροπρόθεσμα θετικό αντίκτυπο πάνω στους ανθρώπους που ηγείται.

Αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό που απουσιάζει από πολλούς αυτοαποκαλούμενους Ηγέτες.

Γίνεσαι ή Γεννιέσαι Ηγέτης;

Δεν έχω σαφή απάντηση. Από όσο έχω ψάξει δεν έχω δει πουθενά να γίνεται αναφορά σε γονίδιο Ηγεσίας στο DNA του ανθρώπου.

Τείνω να πιστεύω ότι όλοι μας κρύβουμε ένα Ηγέτη μέσα μας. Για να εκδηλωθεί όμως η Ηγεσία χρειάζεται τεράστια δουλειά πάνω στο ίδιο τον άνθρωπο πρώτα από όλα. Πριν καν επιχειρήσει κάποιος να ηγηθεί οποιουδήποτε άλλου, θα πρέπει να ηγηθεί του εαυτού του και αυτό θέλει τεράστια διαχρονική προσπάθεια και ΟΧΙ σύντομες λύσεις και εφαρμογές που μας έχει συνηθίσει η σύγχρονη ιστορία.

Όπως λέμε, για τις σοβαρές ασθένειες δεν μπορείς να παίρνεις ασπιρίνη. Χρειάζονται ριζικές θεραπείες.

Ο Δρόμος που Οδηγεί στον Ηγέτη Μέσα σου

Ηγεσία σημαίνει Αλληλεξάρτηση. Είναι η αντίληψη του ότι «Μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα από ότι ο κάθε ένας μας ξεχωριστά».

Η αλληλεξάρτηση είναι το τρίτο επίπεδο Ωριμότητας του ανθρώπου. Για να φτάσει ο άνθρωπος σε αυτό θα πρέπει πρώτα να νικήσει την βαρύτητα στο πρώτο επίπεδο Ωριμότητας που είναι η εξάρτηση και να μεταπηδήσει στην Ανεξαρτησία. Το θέμα βέβαια δεν είναι ηλικιακό. Είναι θέμα θεμελιακής αλλαγής από την αντίληψη του «Για ότι μου συμβαίνει φταίει κάτι ή κάποιος άλλος» -Εξάρτηση- και επομένως η δική μου ύπαρξη, επιτυχία, ευτυχία βασίζεται σε άλλους ανθρώπους, πράγματα, καταστάσεις, στην αντίληψη «εγώ αναλαμβάνω την ευθύνη και επομένως κάνω κάτι για αυτό που δεν μου αρέσει» – Ανεξαρτησία- «Από μόνος μου μπορώ να τα καταφέρω».

Η μετάβαση από το επίπεδο ωριμότητας της Εξάρτησης σε αυτό της ανεξαρτησίας (της ηγεσίας του εαυτού σου), προϋποθέτει 3 θεμελιώδη και τεράστιας σημασίας μετατοπίσεις της αντίληψης σου.

1. Την ανάληψη πρωτοβουλίας σε κάθε περίπτωση για επίλυση του οποιουδήποτε ζητήματος σε προβληματίζει σύμφωνα με την ανεξαρτησία της βούλησης (μια από τις 4 παρακαταθήκες) ανεπηρέαστος από άλλους ανθρώπους και καταστάσεις και σίγουρα σε αντίθεση με τον Κοινωνικό καθρέφτη.

2. Την εξάσκηση της Φαντασίας. Της νοερής απεικόνισης (με ήχο, εικόνα, χρώμα, συναίσθημα) πραγμάτων και καταστάσεων που θα ήθελες να πετύχεις στο μέλλον.

3. Την μετατόπιση της αντίληψης σχετικά με το χρόνο ο οποίος θα πρέπει να αντικατασταθεί με τον καιρό. Η ποσότητα αντικαθιστάται με την ποιότητα. Δεν είναι το πόσα κάνεις σε ένα δεδομένο χρόνο, αλλά το τι κάνεις που έχει αξία. Απλά, αν μέσα στο χρόνο προγραμματισμού σου δεν βάζεις πρώτα τις βασικές και σημαντικές για σένα επιδιώξεις, προτεραιότητες, δεν θα μείνει χρόνος για να τις βάλεις ποτέ.

Οι πιο πάνω μετατοπίσεις της αντίληψης για μετάβαση από την Εξάρτηση στην Ανεξαρτησία έτσι ώστε να ηγηθείς του εαυτού σου μπορούν να πραγματοποιηθούν με την αλλαγή των συνηθειών του ανθρώπου και αυτό προϋποθέτει την απόκτηση γνώσεων, την εφαρμογή βιωματικών ασκήσεων αλλά και την δυνατή θέληση από μέρους του ίδιου του ανθρώπου.

Γιαννάκης Μουζούρης

Conicon Ltd

Survey

Do you feel that communication is a two-way process in your organization?

View Results

Loading ... Loading ...

Πως μπορούμε να Συμβάλλουμε;

Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για εσάς ή την επιχείρηση σας

Testimonials

Το σεμινάριο ήταν εξαιρετικό. Τα παραδείγματα που αναφέρθηκαν ήταν ρεαλιστικά, κοντά στην πραγματικότητα και όχι στην θεωρεία. Εξαίρετη η εκπαιδεύτρια.
Προκόπης Φέσσας, Atlantic Insurance